Owoce podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody (opcjonalnie można dodać cukier)
Zdejmujemy je z ognia i blendujemy.
Dodajemy agar do owoców, włączamy palnik i gotujemy 7-10 min
Wyłączamy owoce, nabieramy pół łyżeczki owoców i wkładamy do lodówki. Jeśli w kilka minut zrobi się ścięta galaretka to owoce mają odpowiednią ilość agaru. Jeśli nadal owoc jest płynny dodajemy 0,5g do 1g agaru do owoców i ponownie gotujemy 7-10min. Robimy próbę z lodówka.
Gdy owoc na łyżeczce ładnie stężał do twardej galaretki mamy pewność że nasze owoce są gotowe. Przelewamy je z garnka do miseczki i z folią w kontakcie zostawiamy na blacie w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Owoce będą gęste jak ścięta galaretka bo agar tężeje w temperaturze pokojowej 🙂
Śmietanę roślinną miksujemy z cukrem pudrem. Do osiągnięcia wierzchołków.
Owoce blendujemy i dodajemy do ubitej śmietany. Miksujemy na średniej mocy
Opcjonalnie krem można dosłodzić cukrem pudrem.
Krem wykładamy bezpośrednio po przygotowaniu na biszkopt.
Czas tężenia 4-6h
Wskazówki
Krem wystarczy na 1 przełożenie fi 14
Można ubić 200g roślinnej śmietany, podzielić na dwie równe porcje i każdą wymieszać z innym owocem na agarze
Owoce mogą być świeże albo mrożone, to nie ma znaczenia
Jeśli owoc po dodaniu agaru podczas gotowania jest za gęsty dolewamy troszkę wody i mieszamy