Składniki

  • 100 g. śmietany roślinnej rama 31% (zimnej)
  • 160g owoców (truskawka, wiśnia, malina, porzeczka, owoce leśne)
  • 2.5 g agaru
  • woda
  • opcjonalnie cukier / cukier puder 

Przygotowanie

  1. Owoce podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody (opcjonalnie można dodać cukier)
  2. Zdejmujemy je z ognia i blendujemy.
  3. Dodajemy agar do owoców, włączamy palnik i gotujemy 7-10 min
  4. Wyłączamy owoce, nabieramy pół łyżeczki owoców i wkładamy do lodówki. Jeśli w kilka minut zrobi się ścięta galaretka to owoce mają odpowiednią ilość agaru. Jeśli nadal owoc jest płynny dodajemy 0,5g do 1g agaru do owoców i ponownie gotujemy 7-10min. Robimy próbę z lodówka.
  5. Gdy owoc na łyżeczce ładnie stężał do twardej galaretki mamy pewność że nasze owoce są gotowe. Przelewamy je z garnka do miseczki i z folią w kontakcie zostawiamy na blacie w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Owoce będą gęste jak ścięta galaretka bo agar tężeje w temperaturze pokojowej 🙂
  6. Śmietanę roślinną miksujemy z cukrem pudrem. Do osiągnięcia wierzchołków.
  7. Owoce blendujemy i dodajemy do ubitej śmietany. Miksujemy na średniej mocy
  8. Opcjonalnie krem można dosłodzić cukrem pudrem.
  9. Krem wykładamy bezpośrednio po przygotowaniu na biszkopt.
  10. Czas tężenia 4-6h

Wskazówki

  • Krem wystarczy na 1 przełożenie fi 14
  • Można ubić 200g roślinnej śmietany, podzielić na dwie równe porcje i każdą wymieszać z innym owocem na agarze
  • Owoce mogą być świeże albo mrożone, to nie ma znaczenia
  • Jeśli owoc po dodaniu agaru podczas gotowania jest za gęsty dolewamy troszkę wody i mieszamy