Składniki

  • 2 kubki mąki pszennej
  • Pół kubka cukru
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 kubek napoju roślinnego (u mnie mleko migdałowe)

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki dodajemy do jednej miski i mieszamy.
  2. Mokre składniki łączymy w osobnym pojemniku.
  3. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy niedbale do połączenia składników. 
  4. Ciasto przekładamy do rantu i pieczemy ok 45/50 min do suchego patyczka w 180 stopniach (góra/dół). Ja wolę piec w 3 osobnych rantach po 35 min bo ciasto jest ciężkie i wlane w całości do jednego rantu może być mokre i niedopieczone.
  5. Podane składniki są na 3 blaty fi16