Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 50g cukry pudru
- 90 g mleka w proszku
- 50ml mleka
Przygotowanie
Masło ubijamy do konsystencji puszystej. Ja zwykle ubijam 20-30 min.
Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy przez sitko by pozbyć się grudek.
Odmierzamy 50ml mleka
Zmniejszamy obroty miksera i do ubitego masła partiami dodajemy na przemian trochę przesianego mleka w proszku i cukru pudru oraz trochę zwykłego mleka. Powtarzamy czynność do czasu dodania wszystkich składników.
Masę ubijamy jeszcze kilka minut do połączenia składników.
Nasz tynk jest gotowy. Jeśli chcesz uzyskać inny kolor tynku to to jest moment na dodanie barwnika. Po dodaniu trzeba jeszcze chwilę miksować.
Wskazówki:
- Proporcje wystarczą na otynkowanie fi14 na raz. Do fi16 polecam półtora porcji przy tynkowaniu na raz albo podwojone porcje przy tynkowaniu na dwa.
- Barwniki najlepiej sprawdzają się żelowe, ja używam food colours, wilton i colorgel
- Możesz użyć barwnika w proszku ale wcześniej rozpuść go w odrobinie alkoholu. Jeśli proszek nie rozpuści się dokładnie i w tynku zostaną kropki jak na zdjęciu poniżej, wystarczy tynk lekko podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali i użyć blendera.
- Pamiętaj że tynk maślany ma naturalną barwę żółtą. Jeśli chcesz uzyskać np. kolor niebieski i dodasz niebieski barwnik, uzyskasz kolor zielonkawy (żółty + niebieski daje zielony) itd. Aby uniknąć tego problemu wystarczy krem wybielić za pomocą wybielacza (np. wilton) albo odrobiną (dosłownie odrobiną na wykałaczce ) koloru fioletowego w żelu. ALE UWAŻAJ !! Jeśli dasz za dużo fioletu tynk zrobi się brudno szary.
- Tynk jest gotowy do tynkowania. Warto jednak przed tynkowaniem podgrzać go trochę by stał się lejący. To zapobiegnie powstawaniu mikro dziurek.
Ostatnie wpisy na stronie: