Składniki:

  • 2 jajka
  • kilka biszkoptów
  • 250g mascarpone
  • espresso z 4 łyżeczek kawy
  • 3 łyżki cukru
  • amaretto (opcjonalnie)
  • starta gorzka czekolada lub kakao

Przygotowanie

Przygotować espresso i wystudzić. (Jeśli chcemy zrobić deser alkoholowy to amaretto dodajemy do espresso).

2 żółtka miksujemy z cukrem na gładki kogiel mogiel

Dodajemy całe mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy

Ubijamy jedno białko jajka, dodajemy je do gotowej masy i mieszamy łyżką.

Deser nakładamy warstwami. Biszkopt zamoczony na sekundę w espresso, krem, czekolada/kakao, biszkopt, krem, czekolada/kakao. Górna warstwa powinna być kremem. Dekoracją może być kawałek biszkopta, kostka czekolady albo tylko posypanie czekoladą/kakao

Deser przechowujemy w lodówce.

Ostatnie wpisy na stronie: