Składniki:
- 2 jajka
- kilka biszkoptów
- 250g mascarpone
- espresso z 4 łyżeczek kawy
- 3 łyżki cukru
- amaretto (opcjonalnie)
- starta gorzka czekolada lub kakao
Przygotowanie
Przygotować espresso i wystudzić. (Jeśli chcemy zrobić deser alkoholowy to amaretto dodajemy do espresso).
2 żółtka miksujemy z cukrem na gładki kogiel mogiel
Dodajemy całe mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy
Ubijamy jedno białko jajka, dodajemy je do gotowej masy i mieszamy łyżką.
Deser nakładamy warstwami. Biszkopt zamoczony na sekundę w espresso, krem, czekolada/kakao, biszkopt, krem, czekolada/kakao. Górna warstwa powinna być kremem. Dekoracją może być kawałek biszkopta, kostka czekolady albo tylko posypanie czekoladą/kakao
Deser przechowujemy w lodówce.
Ostatnie wpisy na stronie: