Składniki panna cotta:

  • 350ml śmietany 30%
  • 150ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • laska wanilii (można pominąć)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody

Składniki mus truskawkowy:

  • 500g truskawek (świeże lub mrożone)
  • galaretka truskawkowa
  • 150ml gorącej wody
  • opcjonalnie cukier i sok z cytryny

Przygotowanie

Panna cotta

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia na ok. 10 min.

Śmietanę, mleko, cukier i ziarenka wanilii podgrzewamy na małym ogniu.

Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. (nie gotuj żelatyny bo straci właściwości żelujące)

Gotową panna cotte rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (ok. godzinę)

Mus truskawkowy

Truskawki przekładamy do garnka z odrobiną wody i na małym ogniu gotujemy do czasu aż zmiękną.

Truskawki zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.

W 150ml gorącej wody rozpuszczamy jedną galaretkę truskawkową i dodajemy ją do gorącego musu.

Gotowy mus musi przestygnąć zanim nałożymy go na panna cotte.

Gotowy deser dekorujemy owocami, świeżą miętą albo tym co lubimy. Przechowujemy w lodówce.

Ostatnie wpisy na stronie: