Składniki panna cotta:
- 350ml śmietany 30%
- 150ml mleka
- 3 łyżki cukru
- laska wanilii (można pominąć)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
Składniki mus truskawkowy:
- 500g truskawek (świeże lub mrożone)
- galaretka truskawkowa
- 150ml gorącej wody
- opcjonalnie cukier i sok z cytryny
Przygotowanie
Panna cotta
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia na ok. 10 min.
Śmietanę, mleko, cukier i ziarenka wanilii podgrzewamy na małym ogniu.
Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. (nie gotuj żelatyny bo straci właściwości żelujące)
Gotową panna cotte rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (ok. godzinę)
Mus truskawkowy
Truskawki przekładamy do garnka z odrobiną wody i na małym ogniu gotujemy do czasu aż zmiękną.
Truskawki zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.
W 150ml gorącej wody rozpuszczamy jedną galaretkę truskawkową i dodajemy ją do gorącego musu.
Gotowy mus musi przestygnąć zanim nałożymy go na panna cotte.
Gotowy deser dekorujemy owocami, świeżą miętą albo tym co lubimy. Przechowujemy w lodówce.
Ostatnie wpisy na stronie: