Składniki na ciasto:

  • 100g masła lub margaryny
  • 250ml wody
  • 250g mąki pszennej
  • 4 jajka rozm. L albo 5 rozm. M
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • woda lub sok z cytryny

Przygotowanie ciasta

Wodę, masło lub margarynę i szczyptę soli przekładamy do garnka i gotujemy aż do rozpuszczenia się margaryny,

Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.

Powstałą masę odkładamy na bok do całkowitego wystudzenia.

Masę miksujemy z jajkami pojedynczo.

Gotową masę przekładamy do rękawa z tylką. Ja użyłam wilton 2D.

Papier do pieczenia możemy pociąć na kwadraty i na nich wyciskać oponki albo najpierw wycisnąć na papier i później powycinać. Jak wam wygodniej.

Gotowe oponki smażymy na patelni z olejem nagrzanym do temperatury 160/170 stopni. Tu polecam użyć termometru bo zbyt wysoka temperatura spali oponki a zbyt niska nie usmaży.

Oponki układamy papierem do góry i czekamy około minuty. Usuwamy papier szczypcami i po kolejnej minucie powinny być już ładnie zarumienione, obracamy na drugą stronę i smażymy dalej.

Gotowe oponki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym który wchłonie tłuszcz.

Oponki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo zrobić lukier. Ja robię lukier cytrynowy czyli do cukry pudru dodaję trochę soku z cytryny i mieszam do uzyskania gęstej konsystencji.

Oponki polewamy gdy są całkowicie wystudzone

Ostatnie wpisy na stronie: