Składniki:
- 350g śmietany 36%
- 300 mascarpone
- 200g kinder czekoladek
Przygotowanie:
Śmietanę podgrzewamy a kinderki siekamy na drobno.
Zdejmujemy śmietanę z ognia i dodajemy czekoladki. Czekamy chwilę aż temperatura się wyrówna i mieszamy do połączenia składników.
Przelewamy do miseczki, przykrywamy z folią w kontakcie i chłodzimy min. 4h w lodówce.
Schłodzoną śmietanę z czekoladkami przekładamy do misy miksera i miksujemy stopniowo dodając mascarpone.
Krem jest gotowy do przełożenia na biszkopt.
Wskazówki:
- Podane proporcje wystarczają na jedno przełożenie fi20
- Możesz użyć śmietany 30% ale wtedy dodaj więcej mascarpone
- Ja preferuję śmietanę w kubeczku z Piątnicy ale możesz użyć każdej innej.
- Jeśli czekolada nie rozpuści się możesz ją jeszcze chwilkę podgrzać.
- Gotowa masa śmietanowo czekoladowa musi być zimna bo ciepła się nie ubije.
- Mascarpone musi być z lodówki. Miksując dwa produkty o różnej temperaturze krem się zwarzy.
- Czekoladek możesz dodać więcej jeśli chcesz by był bardziej wyrazisty
- Możesz dodać 50g mlecznej czekolady do czekoladek
Ostatnie wpisy na stronie: