Składniki:

  • 350g śmietany 36%
  • 300 mascarpone
  • 200g kinder czekoladek

Przygotowanie:

Śmietanę podgrzewamy a kinderki siekamy na drobno.

Zdejmujemy śmietanę z ognia i dodajemy czekoladki. Czekamy chwilę aż temperatura się wyrówna i mieszamy do połączenia składników.

Przelewamy do miseczki, przykrywamy z folią w kontakcie i chłodzimy min. 4h w lodówce.

Schłodzoną śmietanę z czekoladkami przekładamy do misy miksera i miksujemy stopniowo dodając mascarpone.

Krem jest gotowy do przełożenia na biszkopt.

Wskazówki:

  • Podane proporcje wystarczają na jedno przełożenie fi20
  • Możesz użyć śmietany 30% ale wtedy dodaj więcej mascarpone
  • Ja preferuję śmietanę w kubeczku z Piątnicy ale możesz użyć każdej innej.
  • Jeśli czekolada nie rozpuści się możesz ją jeszcze chwilkę podgrzać.
  • Gotowa masa śmietanowo czekoladowa musi być zimna bo ciepła się nie ubije.
  • Mascarpone musi być z lodówki. Miksując dwa produkty o różnej temperaturze krem się zwarzy.
  • Czekoladek możesz dodać więcej jeśli chcesz by był bardziej wyrazisty
  • Możesz dodać 50g mlecznej czekolady do czekoladek

Ostatnie wpisy na stronie: