Składniki:
- 200g czekolady mlecznej
- 60g masła
- 200g śmietany 36%
- 110ml whisky
Przygotowanie
Czekoladę musimy rozpuścić w kąpieli wodnej.
Czekamy ok 10 min jak czekolada trochę ostygnie i dodajemy miękkie (nie płynne) masło i mieszamy szpatułką.
Dolewamy whisky w 3 turach mieszając delikatnie ale stanowczo całą masę.
Zostawiamy na kolejne 15 min by masa przestygła.
Śmietanę ubijamy na gęstą masę i partiami dodajemy ją do czekolady wciąż mieszając szpatułką.
Krem jest gęsty i stabilny więc można od razu go użyć.
Wskazówki
- Podane proporcje wystarczają na jedno przełożenie fi18
- Ja preferuję śmietanę w kubeczku z Piątnicy ale możesz użyć każdej innej.
- Śmietana do ubicia musi być zimna.
- Jeśli jest gorąco i krem wyjdzie mniej stabilny, wstaw go na 20 min do lodówki.
- Ja użyłam whisky Johnnie Walker Red Label. Smak będzie zupełnie inny przy użyciu innego whisky.