Składniki:

  • 200g czekolady mlecznej
  • 60g masła
  • 200g śmietany 36%
  • 110ml whisky

Przygotowanie

Czekoladę musimy rozpuścić w kąpieli wodnej.

Czekamy ok 10 min jak czekolada trochę ostygnie i dodajemy miękkie (nie płynne) masło i mieszamy szpatułką.

Dolewamy whisky w 3 turach mieszając delikatnie ale stanowczo całą masę.

Zostawiamy na kolejne 15 min by masa przestygła.

Śmietanę ubijamy na gęstą masę i partiami dodajemy ją do czekolady wciąż mieszając szpatułką.

Krem jest gęsty i stabilny więc można od razu go użyć.

Wskazówki

  • Podane proporcje wystarczają na jedno przełożenie fi18
  • Ja preferuję śmietanę w kubeczku z Piątnicy ale możesz użyć każdej innej.
  • Śmietana do ubicia musi być zimna.
  • Jeśli jest gorąco i krem wyjdzie mniej stabilny, wstaw go na 20 min do lodówki.
  • Ja użyłam whisky Johnnie Walker Red Label. Smak będzie zupełnie inny przy użyciu innego whisky.

Ostatnie wpisy na stronie: