fruits, raspberries, berries-6357256.jpg

Składniki

  • 160 g. śmietany 36%
  • 200 g. mascarpone
  • 250 g malin 
  • 10 g żelatyny (bloom 240 )
  • woda
  • opcjonalnie cukier / cukier puder 

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 5 minut.
  2. Maliny podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody (opcjonalnie można dodać cukier)
  3. Maliny zdejmujemy z ognia i blendujemy.
  4. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i przelewamy do miseczki.
  5. Z folią w kontakcie zostawiamy owoce na blacie w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.
  6. Śmietanę z mascarpone dodajemy do misy miksera i ubijamy do 3/4.
  7. Zmniejszamy obroty, dodajemy maliny i miksujemy na średniej mocy. Opcjonalnie krem można dosłodzić cukrem pudrem.
  8. Krem wykładamy bezpośrednio po przygotowaniu na biszkopt.
  9. Czas tężenia min. 6 godzin

Wskazówki

  • Krem wystarczy na 1 przełożenie fi 18
  • Maliny mogą być świeże albo mrożone, to nie ma znaczenia
  • Jeśli krem ma być bez pestek trzeba dodać 50g malin więcej i przed dodaniem żelatyny przetrzeć puree przez sitko
  • Ja używam żelatyny firmy kol-pol, do kupienia na allegro o wartości bloom 240. Jeśli używasz innej trzeba zwiększyć proporcje 
  • Jak przeliczyć bloom i gramy? Bloom z mojego przepisu pomnożyć przez ilość gramów i to podzielić przez inne bloom. 
    Przykład: Ja mam 10g bloom 240. U was jest bloom 180. Przeliczenie to 240*10=2400 / 180 = 13,3g