Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 5 minut.
Maliny podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody (opcjonalnie można dodać cukier)
Maliny zdejmujemy z ognia i blendujemy.
Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i przelewamy do miseczki.
Z folią w kontakcie zostawiamy owoce na blacie w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę z mascarpone dodajemy do misy miksera i ubijamy do 3/4.
Zmniejszamy obroty, dodajemy maliny i miksujemy na średniej mocy. Opcjonalnie krem można dosłodzić cukrem pudrem.
Krem wykładamy bezpośrednio po przygotowaniu na biszkopt.
Czas tężenia min. 6 godzin
Wskazówki
Krem wystarczy na 1 przełożenie fi 18
Maliny mogą być świeże albo mrożone, to nie ma znaczenia
Jeśli krem ma być bez pestek trzeba dodać 50g malin więcej i przed dodaniem żelatyny przetrzeć puree przez sitko
Ja używam żelatyny firmy kol-pol, do kupienia na allegro o wartości bloom 240. Jeśli używasz innej trzeba zwiększyć proporcje
Jak przeliczyć bloom i gramy? Bloom z mojego przepisu pomnożyć przez ilość gramów i to podzielić przez inne bloom. Przykład: Ja mam 10g bloom 240. U was jest bloom 180. Przeliczenie to 240*10=2400 / 180 = 13,3g