Składniki:
- 250g śmietany 36%
- 200g mlecznej czekolady
- 100g mascarpone
Przygotowanie:
Śmietanę podgrzewamy a czekoladę siekamy na drobno.
Zdejmujemy śmietanę z ognia i dodajemy czekoladę. Czekamy chwilę aż temperatura się wyrówna i mieszamy do połączenia składników.
Przelewamy do miseczki, przykrywamy z folią w kontakcie i chłodzimy min. 4h w lodówce.
Schłodzoną śmietanę z czekoladą przekładamy do misy miksera i miksujemy stopniowo dodając mascarpone.
Krem jest gotowy do przełożenia na biszkopt.
Wskazówki:
- Podane proporcje wystarczają na jedno przełożenie fi18
- Czekolada musi być prawdziwa, ja preferuje Fin Care z Lidla ale możesz użyć innej byle nie była wyrobem czekoladopodobnym
- Możesz użyć śmietany 30% ale wtedy dodaj więcej mascarpone
- Ja preferuję śmietanę w kubeczku z Piątnicy ale możesz użyć każdej innej.
- Jeśli czekolada nie rozpuści się możesz ją jeszcze chwilkę podgrzać.
- Gotowa masa śmietanowo czekoladowa musi być zimna bo ciepła się nie ubije.
- Mascarpone musi być z lodówki. Miksując dwa produkty o różnej temperaturze krem się zwarzy.
- Czekolady możesz dodać pół na pół mleczna i gorzka jeśli chcesz by był bardziej wyrazisty
Ostatnie wpisy na stronie: