Składniki:

  • 250g śmietany 36%
  • 200g mlecznej czekolady
  • 100g mascarpone

Przygotowanie:

Śmietanę podgrzewamy a czekoladę siekamy na drobno.

Zdejmujemy śmietanę z ognia i dodajemy czekoladę. Czekamy chwilę aż temperatura się wyrówna i mieszamy do połączenia składników.

Przelewamy do miseczki, przykrywamy z folią w kontakcie i chłodzimy min. 4h w lodówce.

Schłodzoną śmietanę z czekoladą przekładamy do misy miksera i miksujemy stopniowo dodając mascarpone.

Krem jest gotowy do przełożenia na biszkopt.

Wskazówki:

  • Podane proporcje wystarczają na jedno przełożenie fi18
  • Czekolada musi być prawdziwa, ja preferuje Fin Care z Lidla ale możesz użyć innej byle nie była wyrobem czekoladopodobnym
  • Możesz użyć śmietany 30% ale wtedy dodaj więcej mascarpone
  • Ja preferuję śmietanę w kubeczku z Piątnicy ale możesz użyć każdej innej.
  • Jeśli czekolada nie rozpuści się możesz ją jeszcze chwilkę podgrzać.
  • Gotowa masa śmietanowo czekoladowa musi być zimna bo ciepła się nie ubije.
  • Mascarpone musi być z lodówki. Miksując dwa produkty o różnej temperaturze krem się zwarzy.
  • Czekolady możesz dodać pół na pół mleczna i gorzka jeśli chcesz by był bardziej wyrazisty
chocolate, tablet, to taste-1277002.jpg

Ostatnie wpisy na stronie: