Składniki:

składniki
  • 70g orzechów (u mnie pekan ale mogą być inne)
  • 70g migdałów bez skórki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50g oleju kokosowego
  • 300g mleczka kokosowego (obojętnie która część)
  • 300g twarogu z wiaderka
  • 6 łyżek zmielonego erytrytolu (można więcej)
  • 20g żelatyny + 80g zimnej wody
  • jeżyny i maliny świeże lub mrożone

Przygotowanie:

Orzechy i migdały mielimy na drobno, dodajemy kokos i rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy.

Tortownice o średnicy 18 do 20cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasz przygotowany spód.

spód-orzechy

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.

żelatyna

Do misy miksera dodajemy mleczko kokosowe, twaróg, mielony erytrytol i miksujemy.

Jeśli mamy świeże owoce to dodajemy je do masy serowej i blendujemy lub mieszamy łyżką. Jeśli mamy mrożone to musimy je wcześniej rozmrozić albo po prostu położyć na spodzie ciasta i zalać masą serową.

Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali (co kilka sekund przemieszać by się nie zagotowała) lub w kąpieli wodnej.

Teraz rozpuszczoną żelatynę musimy połączyć z naszą serową masą. Jednak nie wlewamy jej bezpośrednio bo żelatyna się zetnie i nie połączy z masą.

Do miseczki z żelatyną dokładamy łyżeczkę masy serowej i mieszamy. Gdy ładnie się połączy dokładamy kolejną łyżeczkę i mieszamy. Takich łyżeczek dodajemy w sumie 4 i dopiero taką zahartowaną żelatynę wlewamy do reszty masy serowej.

Ciasto trzymamy w lodówce do stężenia. Przed otworzeniem tortownicy ciasto musimy odkroić nożem.

żelatyna-twaróg
żelatyna-twaróg

Wskazówki:

  • Polecam ser z wiaderka Piątnica, inne tez są ok ale ten jest gęsty i fajnie zmielony
  • Podstawę ciasta można zrobić w innych proporcjach orzechów do migdałów. Można też dodać mąkę kokosową lub migdałową jeśli spód wyjdzie za mokry.
  • Owoce można zamienić na inne z możliwych w diecie keto np. jagody, borówki
  • Nie śpiesz się z żelatyną. Jeśli po dodaniu sera zrobi się gęsta bryła – wyrzuć ją i zrób nową.
  • Sernik od góry można udekorować orzechami, kokosem albo owocami wedle uznania.

maliny jeżyny borówki

Ostatnie wpisy na stronie: