Składniki:
- 70g orzechów (u mnie pekan ale mogą być inne)
- 70g migdałów bez skórki
- 60 g wiórków kokosowych
- 50g oleju kokosowego
- 300g mleczka kokosowego (obojętnie która część)
- 300g twarogu z wiaderka
- 6 łyżek zmielonego erytrytolu (można więcej)
- 20g żelatyny + 80g zimnej wody
- jeżyny i maliny świeże lub mrożone
Przygotowanie:
Orzechy i migdały mielimy na drobno, dodajemy kokos i rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy.
Tortownice o średnicy 18 do 20cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasz przygotowany spód.
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.
Do misy miksera dodajemy mleczko kokosowe, twaróg, mielony erytrytol i miksujemy.
Jeśli mamy świeże owoce to dodajemy je do masy serowej i blendujemy lub mieszamy łyżką. Jeśli mamy mrożone to musimy je wcześniej rozmrozić albo po prostu położyć na spodzie ciasta i zalać masą serową.
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali (co kilka sekund przemieszać by się nie zagotowała) lub w kąpieli wodnej.
Teraz rozpuszczoną żelatynę musimy połączyć z naszą serową masą. Jednak nie wlewamy jej bezpośrednio bo żelatyna się zetnie i nie połączy z masą.
Do miseczki z żelatyną dokładamy łyżeczkę masy serowej i mieszamy. Gdy ładnie się połączy dokładamy kolejną łyżeczkę i mieszamy. Takich łyżeczek dodajemy w sumie 4 i dopiero taką zahartowaną żelatynę wlewamy do reszty masy serowej.
Ciasto trzymamy w lodówce do stężenia. Przed otworzeniem tortownicy ciasto musimy odkroić nożem.
Wskazówki:
- Polecam ser z wiaderka Piątnica, inne tez są ok ale ten jest gęsty i fajnie zmielony
- Podstawę ciasta można zrobić w innych proporcjach orzechów do migdałów. Można też dodać mąkę kokosową lub migdałową jeśli spód wyjdzie za mokry.
- Owoce można zamienić na inne z możliwych w diecie keto np. jagody, borówki
- Nie śpiesz się z żelatyną. Jeśli po dodaniu sera zrobi się gęsta bryła – wyrzuć ją i zrób nową.
- Sernik od góry można udekorować orzechami, kokosem albo owocami wedle uznania.
Ostatnie wpisy na stronie: