Składniki:
- 6 jajek
- 50g erytrytolu
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g mąki kokosowej
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Masło lub olej kokosowy rozpuszczamy i studzimy.
Białka ubijamy razem z erytrytolem kilka minut. Gdy erytrol się rozpuści wlewamy tłuszcz.
Do gotowej masy przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej gęstej konsystencji.
Biszkopt dzielimy na dwie porcje i pieczemy w dwóch rantach fi 16 lub fi 18
Temperatura pieczenia 180 stopni i pieczemy ok 20/25 min do suchego patyczka
Wskazówki:
- Biszkopty Keto są ciężkie i nie pieczemy ich jak tradycyjnego biszkoptu w całości w rancie. One muszą być pieczone na pojedyncze blaty
- Gdy po dodaniu mąki masa dalej jest płynna możesz dosypać jeszcze troszkę mąki i przemieszać by sprawdzić konsystencję
- Biszkopt ma strukturę gąbczastą, przy przekładaniu tortu należy go nasączyć