Składniki:

  • 50g erytrytolu
  • 60 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g mąki kokosowej
  • 20g kakao ciemnego

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Masło lub olej kokosowy rozpuszczamy i studzimy.

Białka ubijamy razem z erytrytolem kilka minut. Gdy erytrol się rozpuści wlewamy tłuszcz.

Do gotowej masy przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej gęstej konsystencji.

Biszkopt dzielimy na dwie porcje i pieczemy w dwóch rantach fi 16 lub fi 18

Temperatura pieczenia 180 stopni i pieczemy ok 20/25 min do suchego patyczka

Wskazówki:

  • Biszkopty Keto są ciężkie i nie pieczemy ich jak tradycyjnego biszkoptu w całości w rancie. One muszą być pieczone na pojedyncze blaty.
  • Gdy po dodaniu mąki masa dalej jest płynna możesz dosypać jeszcze troszkę mąki i kakao i przemieszać by sprawdzić konsystencję.
  • Biszkopt ma strukturę gąbczastą, przy przekładaniu tortu należy go nasączyć.
  • Jeśli dodasz mniej kakao uzupełnij brakującą ilość mąką kokosową.
Keto biszkopt kokosowo kakaowy