
Przygotowanie tortu piętrowego to wyzwanie. Trzeba pamiętać o kilku ważnych sprawach i dobrze rozplanować swoją pracę. Dobrze jest mieć już wcześniej opanowane składanie i tynkowanie mniejszego tortu bo to znacznie ułatwia prace. Poniżej postaram się podać najważniejsze aspekty 🙂
O czym musisz pamiętać:
Różnica między piętrami : Prawda jest taka, że występuje tu duża dowolność i nikt nie narzuci Ci konkretnej różnicy, jednak najładniej prezentuje się różnica 6cm. W moim torcie z głównego zdjęcia jest fi 20 i fi 14.
Do tortów piętrowych należy użyć wsporników. Jeśli są to dwa piętra jak u mnie wystarczą wsporniki krótkie, jeśli masz 3 piętra i więcej należy też zakupić jeden dłuższy wspornik, który będzie stabilizował wszystkie piętra (puszczamy go środkiem).
Jakich wsporników użyć: Do tortów piętrowych dedykowane są specjalne wsporniki plastikowe (patrz zdjęcie) i bambusowe ale do niższych tortów można użyć plastikowych grubych słomek do napojów.

Poza wspornikami musimy mieć odpowiednie podkłady. Podkład główny ten na którym stoi cały tort i on powinien być gruby, ja preferuje styrodur (pamiętaj o podkładce do kontaktu z żywnością), każde następne pięterko musi mieć podkład tzw. dwustronny czyli dostosowany do tego by obie strony mogły dotykać żywności. Jeśli zdecydujesz się na więcej pięter i zechcesz wszystkie piętra połączyć jednym głównym wspornikiem musisz mieć podkłady z dziurką (patrz zdjęcia). Podkład dwustronny powinien być takiej samej wielkości jak piętro.

Technik składania piętrusków jest kilka, ja preferuję najpierw otynkować oba piętra, porządnie schłodzić i dopiero złożyć, ale oczywiście możesz najpierw złożyć później tynkować.
Wsporniki wkładamy w tort stabilny, schłodzony i albo w jeszcze nie otynkowany co zapobiegnie pęknięciom tynku, albo w otynkowany ale nie wpychając je a wkręcając delikatnie do środka.
Jak montować wspornik: Z przygotowanych wsporników jeden wsadzamy w najniższe piętro, zaznaczamy dokąd sięga, wyciągamy i docinamy. Pozostałe wsporniki docinamy na taką samą wysokość. Docięte wsporniki umieszczamy w torcie i wstawiamy go do lodówki.
Składanie tortu: Jeśli twoje piętra stoją otynkowane w lodówce od chociażby 6h pora złożyć piętruska w całość. W tym celu posmaruj tynkiem miejsce miedzy wspornikami i ostrożnie ustaw mniejsze piętro na większym. Możesz podtrzymać od spodu szpatułką albo rękami. Małe piętro jest na podkładzie więc jeśli postawisz krzywo możesz delikatnie posunąć go na odpowiednie miejsce.
Jeśli masz włożony jeden większy wspornik przez środek to podkład miedzy piętrami musi mieć dziurkę i wtedy składając celujesz dziurką we wspornik i powoli opuszczasz piętro górne na dolne.
Po postawieniu piętra powstanie mała szczelina między piętrami. Możesz przysłonić ją posypką, wstążką z masy cukrowej albo po prostu tynkiem. Nałóż za pomocą rękawa odrobinę tynku i palcem (w rękawiczce) przejedz delikatnie dookoła.
Złożony tort wstawiamy do lodówki by się dobrze przykleił. Dekorację nakładamy po kilku godzinach.

Fi14 i 20
Ostatnie wpisy na stronie: