Składniki:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 120 g szpinaku
  • 80g cukru
  • 100ml oleju
  • 160g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy jak do klasycznego biszkoptu, partiami dodając cukier.

W tym samym czasie do blendera przekładamy świeżo umyty i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i blendujemy na gładką masę.

Do szpinaku wlewamy olej i blendujemy do połączenia składników. Im dłużej będziemy blendować tym ładniejszy kolor wydobędziemy.

Gdy cukier rozpuści się w białkach, dodajemy żółtka a po chwili masę olejowo szpinakową.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i partiami dodajemy to ubitej masy mieszając delikatnie szpatułką.

Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez ok 40 min

Wskazówki

  • Z podanych proporcji upieczesz biszkopt fi 16 h 9
  • Szpinak może być mrożony. takiego szpinaku dajemy 150g, zostawiamy na sitku do rozmrożenia i odciskamy z nadmiaru wody.
  • Biszkopt ze szpinakiem mrożonym będzie miał mniej intensywny kolor dlatego możesz dodać odrobinę zielonego barwnika.
  • Jeśli twój piekarnik grzeje mocniej skróć czas pieczenia i sprawdź za pomocą wykałaczki czy środek jest dopieczony.
  • Kolor masy przed pieczeniem będzie jaśniejszy niż biszkopt już upieczony.
  • Upieczony biszkopt zostawiamy w rancie do wystudzenia, później obkrawamy go nożem.

Ostatnie wpisy na stronie: