Składniki:
- 3 jajka rozmiar L
- 120 g szpinaku
- 80g cukru
- 100ml oleju
- 160g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy jak do klasycznego biszkoptu, partiami dodając cukier.
W tym samym czasie do blendera przekładamy świeżo umyty i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i blendujemy na gładką masę.
Do szpinaku wlewamy olej i blendujemy do połączenia składników. Im dłużej będziemy blendować tym ładniejszy kolor wydobędziemy.
Gdy cukier rozpuści się w białkach, dodajemy żółtka a po chwili masę olejowo szpinakową.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i partiami dodajemy to ubitej masy mieszając delikatnie szpatułką.
Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez ok 40 min
Wskazówki
- Z podanych proporcji upieczesz biszkopt fi 16 h 9
- Szpinak może być mrożony. takiego szpinaku dajemy 150g, zostawiamy na sitku do rozmrożenia i odciskamy z nadmiaru wody.
- Biszkopt ze szpinakiem mrożonym będzie miał mniej intensywny kolor dlatego możesz dodać odrobinę zielonego barwnika.
- Jeśli twój piekarnik grzeje mocniej skróć czas pieczenia i sprawdź za pomocą wykałaczki czy środek jest dopieczony.
- Kolor masy przed pieczeniem będzie jaśniejszy niż biszkopt już upieczony.
- Upieczony biszkopt zostawiamy w rancie do wystudzenia, później obkrawamy go nożem.