Składniki:

  • 5 jajek
  • 160g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 30g ciemnego kakao

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek, do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy.

Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko.

Do ubitej masy z białek dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce.

Gdy cukier rozpuści się w białkach dodajemy stopniowo po jednym żółtku.

Do gotowej masy dodajemy stopniowo przesianą przez sitko mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Masę przelewamy do rantu bądź tortownicy.

Piekarnik ustawiamy na 170 stopni i pieczemy 35 do 40 min do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyciągamy z pieca i rzucamy blachą/tortownicą o blat z wysokości ok 20cm co zapobiegnie opadnięciu ciasta.

Wskazówki:

  • Z podanego przepisu wyjdzie biszkopt fi 20 h 6 albo fi 18 h 8
  • Biszkopt ciemny jest cięższy od jasnego dlatego z takiej samej ilości jajek wyjdzie troszkę niższy
  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej
  • Biszkopt można piec w tortownicy bądź w rancie. Jeśli wybierzesz rant to postaw go na blaszce na papierze do pieczenia. Ani rantu ani tortownicy nie smarujemy niczym. Biszkopt ma wspinać się po bokach.
  • Upieczony biszkopt wyciągamy z tortownicy bądź rantu dopiero po wystudzeniu. Należy obkroić go nożem.
  • Aby biszkopt lepiej się kroił najlepiej zostawić go pod czystą ściereczka na blacie do dnia następnego. Można tez owinąć wystudzony biszkopt folią spożywczą i schować do lodówki.

Proporcje na inną ilość jajek:

  • 5 jajek / 110g mąki/ 30g kakao/ 160g cukru
  • 6 jajek/ 132g mąki/ 36g kakao/ 192g cukru
  • 7 jajek/ 154g mąki/ 42g kakao/ 224g cukru
  • 8 jajek/ 176g mąki/ 48g kakao/ 256g cukru

Jeśli coś jest niejasne zapraszam do obejrzenia filmiku na moim Instagramie (klik) na którym pokazuję biszkopt jasny jednak przygotowanie jest takie samo.

Ostatnie wpisy na stronie: