Składniki:
- 5 jajek
- 160g cukru
- 110 g mąki pszennej
- 30g ciemnego kakao
Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek, do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy.
Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko.
Do ubitej masy z białek dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce.
Gdy cukier rozpuści się w białkach dodajemy stopniowo po jednym żółtku.
Do gotowej masy dodajemy stopniowo przesianą przez sitko mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Masę przelewamy do rantu bądź tortownicy.
Piekarnik ustawiamy na 170 stopni i pieczemy 35 do 40 min do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągamy z pieca i rzucamy blachą/tortownicą o blat z wysokości ok 20cm co zapobiegnie opadnięciu ciasta.
Wskazówki:
- Z podanego przepisu wyjdzie biszkopt fi 20 h 6 albo fi 18 h 8
- Biszkopt ciemny jest cięższy od jasnego dlatego z takiej samej ilości jajek wyjdzie troszkę niższy
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej
- Biszkopt można piec w tortownicy bądź w rancie. Jeśli wybierzesz rant to postaw go na blaszce na papierze do pieczenia. Ani rantu ani tortownicy nie smarujemy niczym. Biszkopt ma wspinać się po bokach.
- Upieczony biszkopt wyciągamy z tortownicy bądź rantu dopiero po wystudzeniu. Należy obkroić go nożem.
- Aby biszkopt lepiej się kroił najlepiej zostawić go pod czystą ściereczka na blacie do dnia następnego. Można tez owinąć wystudzony biszkopt folią spożywczą i schować do lodówki.
Proporcje na inną ilość jajek:
- 5 jajek / 110g mąki/ 30g kakao/ 160g cukru
- 6 jajek/ 132g mąki/ 36g kakao/ 192g cukru
- 7 jajek/ 154g mąki/ 42g kakao/ 224g cukru
- 8 jajek/ 176g mąki/ 48g kakao/ 256g cukru
Jeśli coś jest niejasne zapraszam do obejrzenia filmiku na moim Instagramie (klik) na którym pokazuję biszkopt jasny jednak przygotowanie jest takie samo.

Ostatnie wpisy na stronie: