Składniki:

  • 5 jajek rozm. L
  • 160g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek, do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy.

Mąkę i skrobię ziemniaczaną przesiewamy przez sitko.

Do ubitej masy z białek dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce.

Gdy cukier rozpuści się w białkach dodajemy stopniowo po jednym żółtku.

Do gotowej masy dodajemy stopniowo przesianą przez sitko mąkę delikatnie mieszając szpatułką do połączenia składników.

Masę przelewamy do rantu bądź tortownicy.

Piekarnik ustawiamy na 170 stopni i pieczemy 35 do 40 min do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyciągamy z pieca i rzucamy blachą/tortownicą o blat z wysokości ok 20cm co zapobiegnie opadnięciu ciasta.

Wskazówki:

  • Z podanego przepisu wyjdzie biszkopt fi 20 h 7 albo fi 18 h 9
  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej
  • Biszkopt można piec w tortownicy bądź w rancie. Jeśli wybierzesz rant to postaw go na blaszce na papierze do pieczenia. Ani rantu ani tortownicy nie smarujemy niczym. Biszkopt ma wspinać się po bokach.
  • Upieczony biszkopt wyciągamy z tortownicy bądź rantu dopiero po wystudzeniu. Należy obkroić go nożem.
  • Aby biszkopt lepiej się kroił najlepiej zostawić go pod czystą ściereczka na blacie do dnia następnego. Można tez owinąć wystudzony biszkopt folią spożywczą i schować do lodówki.

Proporcje na inną ilość jajek:

  • 3 jajka/ 78g maki/ 24g maki ziemniaczanej/ 100g cukru
  • 4 jajka/ 104g maki/ 32g maki ziemniaczanej/130 g cukru
  • 5 jajek/ 120g maki/ 40g maki ziemniaczanej/ 160 g cukru
  • 6 jajek/ 156g maki/ 48g maki ziemniaczanej/ 198g cukru
  • 7 jajek/ 182g maki/ 56g maki ziemniaczanej/ 231g cukru
  • 8 jajek/ 208g maki/ 64g maki ziemniaczanej/ 264 g cukru
  • 9 jajek/ 234g maki/ 72g maki ziemniaczanej/ 297g cukru
  • 10 jajek/260g maki/ 80g mąki ziemniaczanej/330g cukru

Jeśli coś pozostaje niejasne zapraszam do obejrzenia filmiku na moim Instagramie (klik)

Ostatnie wpisy na stronie: