Babeczki to wypiek który najczęściej pojawia się w moim domu. Dzieci uwielbiają je robić razem ze mną. Testowaliśmy kilka kombinacji, zmienialiśmy składniki itd. ale te do których przepis daje poniżej wychodzą najlepsze. Można zrobić je suche, można do środka dać czekoladę albo owoce. Tutaj pełna dowolność.
Z podanego przepisy wychodzi 12 babeczek.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 220/240g cukru
- 2 łyżeczki (10g) proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 240g mleka
- 120g oleju
Przygotowanie
Suche składniki mieszamy razem w misce. Mąki nie trzeba przesiewać.
Mokre składniki mieszamy razem w osobnym naczyniu
Łączymy mokre składniki z suchymi
Mieszamy szpatułką nie do końca dokładnie. Składniki mają się tylko połączyć, nie dążymy do gładkiej masy bo wtedy nie wyjdą puszyste.
Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia babeczek. Na jedna papilotkę wchodzi ok 70/75g ciasta
Jeśli babeczki mają być suche to napełniamy papilotkę do 4/5 wysokości. Jeśli chcemy dodać coś do środka to napełniamy 1/3 papilotki, dajemy nadzienie i uzupełniamy resztą ciasta. Jeśli mają to być owoce to możemy je wmieszać w całe ciasto albo ułożyć na wypełnionych do 3/4 papilotkach. Aby osiągnąć babeczki straciatella wystarczy utrzeć bądź posiekać gorzką czekoladę i wmieszać ją do masy.
Babeczki pieczemy przez około 25 min w 180 stopniach do suchego patyczka.