Składniki:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

Bezę zaczynamy od ubijania białka na średnich obrotach. Po 3 minutach możemy dodać sok z cytryny dzięki któremu białka szybciej się ubiją.

Gdy białka będą odpowiednio ubite ( poznasz to po tworzeniu się wierzchołków tzw. soft peaks ) zaczynamy stopniowo dodawać cukier.

Możesz zwiększyć obroty miksera i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści.

Teraz czas na skrobie ziemniaczaną, dodajemy ją do gotowej ubitej masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Skrobia ziemniaczana stabilizuje bezę i zapobiega powstawaniu kropelek syropu.

Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia i formujemy na kształt jaki nas interesuje.

Teraz czas na piekarnik. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na funkcji termoobieg i automatycznie zmniejszamy temperaturę na 100 stopni. Tak suszymy bezę przez półtora godziny. Następnie zmieniamy na termoobieg z grzałką dolną i zostawiamy na kolejną godzinę.

Piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezę najlepiej na całą noc (piekarnik zamknięty).

Beza jest gotowa do przełożenia kremem.

Wskazówki

  • Z tego przepisu robiłam bezę na fi 18 ( 8 porcji).
  • Możesz użyć białek pasteryzowanych – 1 białko jajka z przepisu to 35g białka pasteryzowanego.
  • Skrobie ziemniaczaną i sok z cytryny możesz pominąć, beza i tak wyjdzie.
  • Cukier może być drobny ale ja używam zwykłego i też wychodzi 🙂
  • Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił weź odrobinę między palce i rozetrzyj.
  • Idealna beza jest chrupiąca z zewnątrz z miękką pianką w środku
  • Przed rozpoczęciem ubijania warto przygotować wcześniej blachę z papierem do pieczenia. Narysuj na nim odpowiedni okrąg który ułatwi Ci późniejsze nałożenie ubitych białek i odwróć go do góry nogami by beza nie dotykała ołówka.
  • Niektóre piekarniki grzeją mocniej więc jeśli twój do takich należy zmniejsz temperaturę do 90 stopni.
  • Czas suszenia będzie dłuższy jeśli zrobisz bezę z większej ilości białek.
  • Beza może popękać albo zapaść się na środku i jest to normalne. I tak wypełnisz ją kremem z owocami 🙂
  • Możesz użyć kremu jaki lubisz. Najbardziej popularny to ubita śmietana z mascarpone i cukrem pudrem.
  • Jeśli chcesz by beza miała inny kolor dodaj odrobinę barwnika w żelu podczas ubijania białka z cukrem.

Ostatnio dodane wpisy