Składniki na profiterole:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 kostki margaryny
- 4 jajka rozm. L
Składniki na krem patisierre:
- 3 żółtka
- 30g mąki
- 70g cukru
- 330ml mleka
- 150g śmietany 36% (porządnie schłodzona w lodówce)
- 45g cukru pudru
Przygotowanie profiterolek
Profiterolki to ciasto parzone. Przygotowuje się je bardzo prosto. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, wrzucamy margarynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy aż do uzyskania gęstego ciasta. Studzimy.
Wystudzone ciasto miksujemy z jajkami.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką (ja używam Wilton 1B ) i szprycujemy na papier do pieczenia ułożony na blaszce z piekarnika.
Pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra/dół).
Upieczone profiterole studzimy na kratce. Następnie odwracamy je i nożem robimy dziurki (na krem).
Nadziane profiterole trzymamy w lodówce
Przygotowanie kremu patisierre
Żółtka miksujemy z cukrem.
Dodajemy mąkę i dalej miksujemy.
Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego gotową masę jajeczną.
Całość studzimy i chowamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami masę jajeczna z lodówki i miksujemy całość do uzyskania gładkiego kremu.
Gotowe nadziane profiterolki dekorujemy wedle uznania, możemy posypać cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą. Najsmaczniejsze są w dniu w którym zostały przygotowane 🙂
Ostatnie wpisy na stronie: