Składniki na profiterole:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 jajka rozm. L

Składniki na krem patisierre:

  • 3 żółtka
  • 30g mąki
  • 70g cukru
  • 330ml mleka
  • 150g śmietany 36% (porządnie schłodzona w lodówce)
  • 45g cukru pudru

Przygotowanie profiterolek

Profiterolki to ciasto parzone. Przygotowuje się je bardzo prosto. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, wrzucamy margarynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.

Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy aż do uzyskania gęstego ciasta. Studzimy.

Wystudzone ciasto miksujemy z jajkami.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką (ja używam Wilton 1B ) i szprycujemy na papier do pieczenia ułożony na blaszce z piekarnika.

Pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra/dół).

Upieczone profiterole studzimy na kratce. Następnie odwracamy je i nożem robimy dziurki (na krem).

Nadziane profiterole trzymamy w lodówce

Przygotowanie kremu patisierre

Żółtka miksujemy z cukrem.

Dodajemy mąkę i dalej miksujemy.

Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego gotową masę jajeczną.

Całość studzimy i chowamy do lodówki.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami masę jajeczna z lodówki i miksujemy całość do uzyskania gładkiego kremu.

Gotowe nadziane profiterolki dekorujemy wedle uznania, możemy posypać cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą. Najsmaczniejsze są w dniu w którym zostały przygotowane 🙂

Ostatnie wpisy na stronie: